Skype for business is een Microsoft product te gebruiken in je eigen organisatie of met externen. Skype for business heeft in de loop der jaren een aardige naam opgebouwd. Het programma is in 2003 ontwikkeld door Niklas Zennstrom en Janus Friis en werd in 2011 aan Microsoft verkocht. Skype for business dient primair voor conference calls, videobellen en chatten. Het is echt gemaakt voor de zakelijke in- en externe communicatie.  

Waarom moet er dan een nieuw product, zoals Teams, komen?

Dat komt voort uit de behoefte van de markt. Microsoft maakt altijd stappen om te moderniseren en in te spelen op de veranderingen in de markt. Op dit moment zijn de grootste en meest gebruikte applicaties/producten Whatsapp, Facebook en Instagram en hoe spreekt jouw bestaande communicatiemiddel dit publiek dan ook nog aan? Mensen moeten het willen gebruiken.

Een goed voorbeeld is Whatsapp. In whatsapp maak je in een paar seconden een groepsapp aan en dit kan zowel op mobiel als op de computer. Je kunt zelf kiezen wie je toevoegt en wat je met elkaar deelt en de informatie die je deelt blijft bewaard. Daar zitten grote verschillen in met Skype.

Waarom is Skype dan niet uitgebreid?

Skype is niet echt ontwikkeld voor op mobiele devices. Je hebt wel een mobiele variant, maar die is bedoeld voor consumenten en niet voor zakelijk gebruik. Het antwoord op de vraag of skype dan niet uitgebreid had moeten worden is afhankelijk van het doel van een middel. Skype is vanuit de oorsprong niet bedoeld als chat app of middel met (extra) sociale features.

Skype vs. Teams

De verwachting is dat men gebruik gaat maken van beide producten. De producten kunnen namelijk niet met elkaar gesynchroniseerd worden. Een voorbeeld hiervan zijn de conference calls. Als deze zijn ingepland via skype, dan zijn deze niet zichtbaar in teams en andersom. Een gebruiker van Skype kan dus niet deelnemen aan een uitnodiging via Teams. Een reden om deze producten nog naast elkaar te blijven gebruiken is het percentage gebruikers die Teams nu al hebben geïnstalleerd.

De keuze voor de eindgebruiker is eenvoudig:

  1. Alleen Teams gebruiken
  2. Alleen Skype gebruiken
  3. Parallel naast elkaar gebruiken

Voor iedere organisatie is het zelf in te vullen wat het doel is van Skype en/of Teams. Skype is recht toe recht aan en Teams biedt meer moderne en sociale features. Teams is weliswaar veel uitgebreider, maar dat maakt het dan ook gelijk lastiger te beheren. Een tweede punt om over na te denken is de vrijheid die je werknemers geeft met een product als Teams. In Teams kun je net als bij Skype GIF-jes sturen en bestanden delen, maar anders is het zelf eindeloos groepen aan maken en externe koppelingen maken. Dit is in Teams wel aan te passen, maar dan moet je goed bedenken welke richting je op wilt met het product. Wat bijvoorbeeld de mate van toezicht/inzicht is van de IT-manager op die documentatie. Hiervoor kun je een heel beleid opzetten in Teams.

IT-beheer

In Teams kun je geforceerd op de achtergrond meekijken met wat er gebeurt, maar dat is niet wat je moet willen. Als je ervoor kiest om werknemers de vrijheid te bieden, dan worden de aangemaakte groepen beheert door degene die de groep heeft aangemaakt. Pas als je onderdeel bent van een groep, dan kun je de activiteiten in Teams inzien.

In Skype is deze vorm van controle ook niet mogelijk, maar daar heb je naast een 1-op-1 gesprek of een groepschat geen andere mogelijkheden. Daar worden geen externe programma’s aan gekoppeld en daar worden geen documenten gedeeld en opgeslagen.

Office 365

Op het moment dat je een ‘Team’ aanmaakt, creëert Teams op de achtergrond een office 365 groep en een SharePoint site waar deze groep op draait. Documenten die worden gedeeld binnen deze groep worden dan ook op SharePoint opgeslagen.

Toekomst Skype

Skype is hoogstwaarschijnlijk over een aantal jaar niet meer actief. Microsoft legt steeds meer de focus op Office 365 en dat de komende jaren ook nog wel gaat doen. Het feit dat Teams ook is geïntegreerd met SharePoint laat ook wel zien welke kant Microsoft op wil. Zodra meer bedrijven gebruik gaan maken van Teams, wordt de end of life cycle van Skype vanzelf aangekondigd.