Waarom maatwerk? Wat kun je met SharePoint en welke veranderingen brengt de moderne variant met zich mee? SharePoint kent een aantal eerdere versies. Vanuit de oorsprong moest je flink wat bouwen, om het naar eigen wens te kunnen gebruiken. Er waren al wel standaard functionaliteiten, maar meer ingewikkelde dingen in SharePoint vroegen om maatwerk. Je kon het zien als ontwikkelplatform. Deze manier van werken/denken was ook nog te zien in 2010. In 2013 veranderde deze visie naar SharePoint puur als werkomgeving, waar eventueel maatwerk voor gedaan kon worden. Bij 2013 en Online bleef deze visie gelijk aan die van 2013. Nu met modern zijn we eigenlijk weer terug op de oude visie dat SharePoint een ontwikkelplatform is.

Ontwikkelen binnen modern

Modern heeft heel veel standaard functionaliteiten, maar met de mogelijkheid om het uit te bouwen. Binnen modern heb je een user of een ontwikkelaar, maar daartussen zit bijna niets meer. Dat is nog wel iets anders dan jaren geleden. Nu kun je kiezen tussen een 100% standaardproduct of het is heel veel maatwerk. Vroeger zat daar nog een modus tussen. Toen waren standaardfunctionaliteiten nog wel een beetje aan te passen of makkelijk te configureren.

Wat echt anders is in modern zijn sommige onderdelen die ontbreken of beperkter zijn in gebruik, namelijk:

  • Listview webpart;
  • Search webpart (search zelf bestaat nog wel, maar niet de search onderdelen);
  • Content query webpart.

Dit zijn voor een technisch/functioneel applicatiebeheerder toch wel belangrijke onderdelen en die zijn er niet meer. Dat maakt dat je beperkter wordt in wat je kunt met SharePoint. Dit zorgt ervoor dat er misschien meerdere visies ontstaan over hoe een portaal eruit moet zien. Tot nu toe staan deze niet op de roadmap om terug te keren.

Wat te doen met Classic?

Is het dan nog aan te raden om gebruik te maken van Classic? In deze tijd wil je als organisatie dat alles op alle devices werkt. Bij Classic moet je veel zelf bouwen om SharePoint geschikt te maken voor alle soorten apparaten. Modern is ervoor gemaakt en dat maakt dat Classic niet meer wordt aangeraden. Een ander voordeel van Modern is de goede integratie met andere systemen, zoals bijvoorbeeld Teams. (lees hier meer over Teams)

Modern is erg mooi vormgegeven en is geschikt voor alle devices, maar je moet er rekening mee houden dat het effect heeft op wat de applicatiebeheerder binnen jouw organisatie kan doen. Alles wat er buiten het standaardproduct nog gewenst is, is voor de applicatiebeheerder veel lastiger om aan te passen. Een keuze kan zijn om de applicatiebeheerder intern op te leiden of het maatwerk uit te besteden.

Standaardproduct van Like-IT

Met de ervaring die er bij Like-IT is met ontwikkelen binnen SharePoint wordt er een ‘standaard’-product aangeboden, waar tóch al maatwerk in zit. Er is gekeken naar de wensen en behoeften van onze bestaande klanten en de eigen ervaring met SharePoint en aan de hand hiervan is een direct te gebruiken product ontwikkeld. Aangezien het om een SaaS-product gaat, hebben klanten ook geen omkijken meer naar updates of het goed laten functioneren van het product.

Wil je weten hoe het product eruit ziet? Of het gewoon eens twee maanden proberen? Neem gerust contact op!