Microsoft is continu aan de slag om Office 365 te verbeteren en nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Hierbij een overzicht van features die recentelijk zijn toegevoegd of die er op korte termijn aan komen in SharePoint Online.

Autodesk integration for DWG files

De integratie binnen Office 365 met de Office desktop applicaties is prima te noemen. Word documenten, Excel bestanden en alle andere office bestanden kunnen vanuit SharePoint Online en OneDrive direct geopend en bewerkt worden in de desktop applicaties. Een van de tekortkomingen in het verleden was het veelal niet direct vanuit Office 365 kunnen openen van CAD bestanden. Het was dan nodig om de bibliotheek met bestanden te synchroniseren via de OneDrive client of de bestanden te downloaden en na het bewerken weer opnieuw te uploaden. Om dit te verbeteren is Microsoft volop aan de weg aan het timmeren in Office 365. Eind maart werd namelijk aangekondigd dat deze integratie met AutoCAD DWG bestanden er ook komt. Tevens wordt het mogelijk om DWG bestanden te openen met de webversie van AutoCAD. Op deze wijze zet Microsoft belangrijke stappen om meer bestandsformaten en applicaties te ondersteunen in Office 365.

Connected web parts for SharePoint Online

In de modern variant van SharePoint online zijn drie nieuwe web parts beschikbaar die gebruikt kunnen worden om detailinformatie weer te geven. Deze web parts kunnen gekoppeld worden aan bijvoorbeeld een lijst of bibliotheek. Het eerste web part “bestandsviewer” kan gebruikt worden om een bestand weer te geven op basis van selectie uit een bibliotheek. Het tweede web part kan gebruikt worden om van een geselecteerd lijstitem extra kolommen/velden weer te geven. Het laatste web part kan gebruikt worden om op basis van kolommen van een bestand of lijstitem externe inhoud weer te geven. Denk hierbij om op basis van een coördinaten uit een lijst item een kaartje weer te geven. Meer informatie en een uitgebreide beschrijving is hier te vinden:

https://support.office.com/nl-nl/article/verbinding-maken-met-webonderdelen-in-sharepoint-online-b457668c-d843-4b1b-8977-a6f9228a1dec?ui=nl-NL&rs=nl-NL&ad=NL

Modern v.s. Classic

Uiteraard houden we de overgang van Classic naar Modern nauwlettend in de gaten. Microsoft voegt volop nieuwe functionaliteiten toe aan de Modern interface van SharePoint Online. De Site Collection feature die gebruikt kon worden om alle bibliotheken in een site collectie gebruik te laten maken van de classic weergave is verborgen in de interface. Via PowerShell is het voorlopig nog wel mogelijk om de feature aan of uit te zetten. Daarnaast is afgelopen maand de werking van de optie om terug te keren naar classic weergave veranderd. Waar voorheen deze optie er voor zorgde dat de gebruiker in classic mode bleef totdat er gekozen werd om weer naar Modern te gaan, werkt deze optie nu alleen voor de specifieke lijst of bibliotheek waar de gebruiker ervoor kiest om de classic weergave te gebruiken.

Voor meer informatie over modern vs. classic sharepoint zie ons artikel:
https://www.like-it.nl/modern-vs-classic-sharepoint/