Door Office 365 kun je overal en altijd samenwerken. Office 365 maakt het mogelijk om samen met collega’s gelijktijdig vanaf verschillende apparaten aan dezelfde bestanden werken. Bestanden hoeven niet meer naar elkaar gestuurd te worden, maar die staan gewoon opgeslagen in de Cloud.  

Mobiele apps Microsoft 

Om het nog makkelijker te maken altijd toegang te hebben tot je gegevens, contacten en documenten, heeft Microsoft meerdere applicaties gemaakt. Zo kun je onder andere mobiel gebruik maken van SharePoint, het office-pakket, Skype, Teams, Exchange en Onedrive. 

In de mobiele app van SharePoint zijn er aantal dingen die je nog niet kunt gebruiken. Met classic heb je helemaal geen mobiele voordelen, maar in de moderne variant heb je de voordelen van alles wat je zelf kunt toevoegen. Als je daar met de techniek mee aan de slag gaat, dan zijn er een aantal dingen waar je tegenaan loopt. Een goed voorbeeld is de Microsoft Graph API, die is nog niet goed te gebruiken op de mobiele app.  

SharePoint Classic 

Je hebt classic en modern view in SharePoint. Classic heeft een relatief slechte ondersteuning voor mobiel. Alles wat je in classic ziet is op mobiele apparaten redelijk beperkt weer te geven. Modern daarentegen is speciaal ingericht voor gebruik op mobiel. Daar komen we terug op het ‘Classic vs. Modern’ vraagstuk. Ook wij zijn bezig om ons hele product om te bouwen van classic naar modern, maar dat wil niet zeggen dat Classic voor velen niet voldoet aan de wensen en behoeften. 

Zoals eerder al genoemd is er voor SharePoint een applicatie beschikbaar. Als je de SharePoint-app uit de appstore of Playstore pakt, dan kun je de klassieke sites gebruiken met de standaard SharePoint functionaliteiten en de modern sites kun je gebruiken met functionaliteiten die gerealiseerd zijn in de nieuwe omgeving. De app ondersteunt dat.  

Classic view is niet gemaakt om goed weer te geven op mobiele apparaten. Als je in de klassieke variant mobiel wilt ondersteunen, dan zul je er best wat moeite en effort in moeten steken om het mobiel geschikt te maken. Like-IT heeft er veel moeite en tijd in gestoken om de lay-out van de klassieke variant (redelijk) goed werkend te krijgen voor mobile.  

SharePoint Modern 

En dat brengt ons dan bij het voordeel van modern. In modern is het mobile first. Alles is er ingericht op mobiel en dat zie je ook terug. In de moderne sites heb je verschillende lay-outs met kolommen die automatisch onder elkaar komen te staan wanneer het scherm langer wordt, zoals in de mobiele versie. In de moderne variant is dat helemaal geoptimaliseerd. Alles wat je in de moderne variant doet is makkelijker mobiel te benaderen. Voor meer informatie over dit onderwerp, lees dan eens ‘’modern vs classic’’. 

Als je modern gebruikt dan kun je goed de apps gebruiken, maar bij classic is het handiger om de webbrowser te gebruiken om in te loggen op SharePoint online. Een groot voordeel van de app is dat je niet meer hoeft in te loggen, omdat je account voor je wordt bewaard. Wat je liever gebruikt is afhankelijk van je type omgeving en je persoonlijke voorkeur.