Langzaam aan komt het einde van de zomer alweer in zicht, wellicht ben je al op vakantie geweest en weer aan het werk of misschien lees je deze blog vanaf je strandbed. Vakantie of niet, wij voorzien je uiteraard weer van de maandelijkse microsoft updates! Kijk wat Microsoft deze maand weer voor jou als Office 365 gebruiker in petto heeft.

Teams – Live Transcription in Teams meetings

Je zult er nog even op moeten wachten, tot eind september/ begin oktober om precies te zijn, maar live transcriptions in Teams meetings komen er aan. Wanneer je als deelnemer een meeting opneemt, wordt er ook automatisch een transcriptie gemaakt.  Je krijgt als deelnemer van een meeting nu twee opties te zien:

  • Recording and Transcription
  • Transcription

Je kunt er dus voor kiezen om een meeting op te nemen en een transcriptie hiervan te generen of je kiest voor alleen een transcriptie. Wel zo handig om na een meeting alles nog eens rustig door te kunnen nemen. Opgeslagen transcripties kunnen door de organisator van de meeting worden verwijderd.

Teams – New pre-join meeting experience

Microsoft vernieuwd de pre-join experience voor Team meetings. Als gebruiker krijg je nu een duidelijker overzicht van de audio en video opties als ook direct toegang tot achtergrond filters. Zo kom je als deelnemer optimaal voorbereid een meeting binnen.

Teams – Notification settings

Ook wat op de achtergrond wordt er hard gewerkt aan een moderne(re) weergave in Teams. Jouw notificatie settingsscherm ziet er binnenkort ook wat moderner uit. Je notificaties in Teams beheer je natuurlijk door te klikken op jouw profielfoto, vervolgens ga je naar Settings en daarna kies je voor Notifications.

Niets schokkends, maar het oogt wel fris en nieuw.

Teams – Android 4.4

Fan van Teams op je mobiele apparaat? Check dan zeker even de Android versie op dit apparaat, want Microsoft stopt de support voor deze versie. Mocht jouw organisatie devices hebben die nog op Android 4.4 draaien dan heb je hier als het goed is bericht over ontvangen, maar check het voor de zekerheid toch even. Advies van Microsoft? Upgraden naar Android versie 5 en hoger.

Teams – Lists app

Met de Lists app kun je nu SharePoint lijsten vanuit Teams sites in teams Channels bewerken. Je kunt ook lijsten in de app zelf opzetten. Beide lijsten zijn identiek.

SharePoint – Move files & keep sharing

Even genoeg Teams updates voor nu, we duiken daarom weer eens de SharePoint hoek in. Als SharePoint gebruiker ben je vast weleens in de situatie gekomen waarin je een bestand naar een andere site/bibliotheek moest verplaatsen. Vervelend, want gebruikers wiens permissies op dit document intact moet blijven zul je op de nieuwe locatie dan ook toegang moeten geven. Weer een extra handeling.

Deze extra handeling wordt medio september overbodig. Microsoft stelt bij het verplaatsen van een document de optie “Keep sharing with the same people” beschikbaar. Gebruikers met bepaalde permissies voor dit document, houden deze bij het activeren van deze optie dus ook op de nieuwe locatie. Niet vergeten de optie aan te vinken, want standaard staat deze niet aangevinkt.

SharePoint & OneDrive – Manage guest access

Eén van de sterke punten van SharePoint én OneDrive is het delen van documenten met zowel jouw directe collega’s als guest users van buiten jouw organisatie. Om de toegang van guest users beter te kunnen beheren kunnen Admins straks een policy activeren, waarbij een bepaalde toegangsduur tot een document kan worden gegeven, voordat de permissies weer worden ingetrokken. Zo hebben guest users geen oneindige toegang tot jouw bedrijfsdocumenten.

Let hierbij wel op het volgende:

  • Deze policy is niet “retroactive” en is dus niet van toepassing op gasten die al toegang hebben tot sites en documenten;
  • De policy geldt voor een gebruiker zijn toegang tot een SharePoint site of een persoonlijke OneDrive;
  • Zodra een gast zijn toegang verliest kan een gebruiker deze weer uitnodigen.

Dit was het voor deze maand! Uiteraard zijn er nog veel meer updates maar we hebben ons best gedaan om een goede selectie voor jou te maken. Kun je in de tussentijd geen genoeg krijgen van onze blogs en kun je niet wachten tot de volgende update in september? Dan kun je hier natuurlijk onze voorgaande blogs teruglezen.