Je wilt dat iedereen toegang heeft tot een pagina in jouw werkomgeving, maar niet dat iedereen met rechten alle webonderdelen mag of kan zien. Per site specifieke onderdelen tonen aan zelf gekozen doelgroepen. Dit is in SharePoint heel goed in te regelen. Audience targeting helpt de meest relevante inhoud bij de juiste doelgroepen te krijgen. Door Audience targeting in te schakelen, wordt specifieke inhoud alleen getoond aan specifieke doelgroepen via SharePoint-webonderdelen, paginabibliotheken en navigatielinks.

Classic SharePoint
In Classic SharePoint heb je de mogelijkheid om allerlei dingen security trimmed op te lossen en dat heet audience targeting. Per pagina kon je aangeven welk onderdeel aan wie getoond moest worden. Zo kon je onderdelen tonen en verbergen voor specifieke doelgroepen. Op een site heb je algemene rechtengroepen. Stel dat ‘alle medewerkers’ rechten hebben op site X, maar je wilt dat alleen de MT-leden een bepaald webonderdeel te zien krijgen. In Classic kon je voor zowel de standaard als custom webonderdelen aangeven aan wie dat getoond mocht worden. Bij het toevoegen van een webonderdeel kreeg je altijd de keuze om te targeten op een bepaalde groep.

Foutmelding bij ontbreken van rechten
Er is wel een kleine kanttekening. Als op een projectenpagina ‘alle medewerkers’ leesrechten hebben, maar er is een bibliotheek op deze pagina aangemaakt die voor een specifieke groep toegankelijk is, dan krijgt een gebruiker buiten die specifieke groep automatisch een foutmelding te zien. Dit kun je dan dus oplossen door dat onderdeel alleen te tonen aan die specifiek gekozen groep. Het voordeel daarvan is dat de foutmelding van het ontbreken van de juiste rechten, voor iemand buiten die groep, dan niet meer zichtbaar is.

Modern SharePoint
In modern veranderde dit. Het was niet meer mogelijk om per onderdeel aan te geven voor wie dat wel of niet beschikbaar was. De achterliggende gedachte is dat je per site meerdere onderdelen (max. 25) deze instelling mee kon geven, maar een pagina laden duurde dan ook wel langer.

Let op!

  • Sommige functies worden geleidelijk geïntroduceerd voor organisaties die zich hebben aangemeld voor het Targeted release-programma. Dit betekent dat u bepaalde functies nog niet kunt zien of dat de functies er anders uit kunnen zien dan beschreven in de Help-artikelen.
  • De site-eigenaar moet doelgroepen inschakelen voor sitenavigatie. Als deze functie is ingeschakeld, kan een site-editor naar een specifieke doelgroep klikken.
  • Azure AD-groepen (waaronder beveiligingsgroepen en Microsoft 365 groepen) worden ondersteund, met uitzondering van AAD-dynamische groepen.
  • Publiceer (of herpubliceer) om wijzigingen aan te brengen in de instellingen voor de bestaande pagina-inhoud, de metagegevens van de pagina en de doelgroepen, zodat functies in de doelgroepen worden doorgevoerd.
  • Er kan een vertraging optreden in functies voor doelgroepen die van kracht worden.

Meer weten over audience targeting of hoe je dit moet instellen? Laat het ons weten!